Ineke van Dijk

Zelfverzekerd solliciteren na een burnout

Je bent volledig hersteld na een periode van burnout. Langzaam komen de kriebels om weer aan de slag te gaan. Fijn! Maar je hebt geen werk om naartoe te re-integreren. Waar moet je rekening mee houden als je het sollicitatiepad opgaat? Hier zes tips waardoor je goed voorbereid en zelfverzekerd kunt gaan solliciteren na een burnout.

1. Ben je echt hersteld?
De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is: ben je echt helemaal hersteld? Ga pas solliciteren na een burnout als je deze vraag met een JA kunt beantwoorden. Bedenk je dat een nieuwe baan misschien wel een hoop stress en prikkels met zich meebrengt. Begrijp me niet verkeerd, een nieuwe baan kan juist een energiegever zijn: van thuiszitten word je tenslotte ook niet vrolijk. En, wanneer ben je nou echt helemaal hersteld van burnout? Soms zijn juist werkgerelateerde situaties de ultieme test om te zien of je het allemaal weer aankunt. Luister goed naar je gevoel; alleen jij weet hierop het antwoord. Maar gun jezelf de tijd om goed te herstellen. Een goede therapeut of (loopbaan)coach helpt je hierbij. En natuurlijk spelen financiën ook een rol. Maar zet je gezondheid op nummer één.

2. Blijf trouw aan jezelf
Dan komen de volgende vragen aan de orde: welke baan? En hoeveel uren? Het solliciteren na een burnout zal je gemakkelijker afgaan als je goed weet wat je wel en niet wilt. Je hebt niet voor niks een burnout gehad. Als het goed is, heb je tijdens je ziekte veel nagedacht over de werkgerelateerde oorzaken van de burnout en wat je anders wilt in je werk. Misschien is dit niet van toepassing op jou en ga je solliciteren op soortgelijke banen. Helemaal prima. Als je het maar goed doordacht doet. Nu je weer beter bent, kan de verleiding groot zijn om terug te gaan naar wat oud en vertrouwd is. De banen liggen tenslotte niet voor het oprapen. Houd goed voor ogen wat jouw energiegevers en –rovers zijn. Blijf trouw aan jezelf. En blijf kritisch tijdens je zoektocht. Misschien is het een idee om in een wat minder zware baan te starten of minder uren te werken of in een kleiner bedrijf of in een minder veeleisende sector. Je kunt altijd later nog meer uitdagingen aangaan.

3. Bouw je belastbaarheid rustig op
Het idee om van geen werk ineens naar een betaalde baan te gaan, kan benauwend overkomen. Twijfels als ‘kan ik het wel aan?’ en ‘ben ik wel helemaal beter?’ zijn heel normaal. Je bent een tijd uit de running geweest. Blijven deze twijfels door je hoofd spoken? Bouw je belastbaarheid en zelfvertrouwen weer geleidelijk op in een vertrouwde omgeving. 
Dit kan op verschillende manieren: zoek thuis projecten om op te pakken. Het liefst taken die met je vak te maken hebben, waarbij je sociale contacten onderhoudt en die deadlines hebben. Ook kun je vrijwilligerswerk gaan doen waarbij je je uren rustig opbouwt. Begin met twee keer drie uur per week en breidt het in een aantal weken of zelfs maanden uit naar het aantal uren dat je weer wilt werken. Wordt het je teveel? Neem dan weer een stapje terug. Nog een ander idee is om freelance werk te gaan doen. Zo bepaal je zelf het aantal opdrachten dat je aanneemt. Doe dit in overleg met het UWV als je een WW-uitkering ontvangt.

4. Voorkom een (groot) gat in je CV
Ziek is ziek. Zoals gezegd: geef jezelf de tijd om te herstellen. Zodra je weer dingen kunt, kijk dan naar wat wel kan. Zo kun je alvast activiteiten gaan ondernemen die het gat kunnen helpen verkleinen op je CV. Of die laten zien dat je niet hebt stilgezeten. Denk bijvoorbeeld aan een studie, een stage, freelance werk, vrijwilligerswerk of begin voor jezelf. Dit kun je op je CV zetten. Maak je niet druk om het aantal uren, het gaat erom dat je laat zien dat je je tijd nuttig hebt besteed en dat je gemotiveerd bent.

5. Blijf de dingen doen waar je energie van krijgt
Houd vast aan de activiteiten die jou er bovenop hebben geholpen. De verleiding is groot om te denken dat je beter bent en hier nu zonder kunt. Maar werkloos zijn is al een uitdaging op zich. Laat staan als je herstellende bent van burnout. Een depressie ligt op de loer. Houd vast aan een goede dagstructuur, onderhoud je sociale contacten, blijf naar de sportschool gaan, yoga of wandelen of wat je dan ook geholpen heeft tijdens je burnout. En blijf de kennis toepassen die je hebt opgedaan tijdens je ziekte. Zo voorkom je dat je weer terugglijdt.

6. Wat vertel je in het sollicitatiegesprek?
En dan misschien wel het moeilijkste aspect: het sollicitatiegesprek. Op je CV en in je motivatiebrief hoef je niet in te gaan op je burnout. Ook als het niet ter sprake komt op het sollicitatiegesprek ben je niet verplicht om het te melden. Maar wat vertel je je potentiële nieuwe werkgever als ze ernaar vragen? Wat je ook doet, lieg niet.
Als je een klein gat hebt, kun je bijvoorbeeld aangeven dat je bewust even niet gewerkt hebt om even bij te komen van alle hectiek van afgelopen banen. Dat je bijvoorbeeld tijd nodig had om over je vervolgstappen na te denken. Je kunt refereren aan wat je tijdens deze periode gedaan hebt: studies, voor anderen gezorgd, vrijwilligerswerk, freelance werk, etc.
Als je langere tijd uit de running bent geweest, kun je dit misschien niet makkelijk op deze manier verklaren. Wellicht is het dan verstandig om de waarheid te vertellen, maar dan wel op een positieve manier ingestoken: vertel dat het een waardevolle periode was, wat je hebt geleerd en dat je nu weer beter bent en veel zin hebt om aan de slag te gaan. 
Voel zelf aan waar je je het prettigst bij voelt. Misschien haal je voor jezelf juist wel de angel eruit als je het benoemt.

Veel succes!

Heb jij ook moeten solliciteren na een burnout? Loop jij ergens tegenaan? Maak dan een afspraak.

Bron:  Alicia Vera Garcia, webredacteur bij het Carrière Coach Cafe